Formatie
De vastgestelde personeelsformatie (inclusief bestuur en griffie maar exclusief voormalig personeel) was op 1 januari 2024 363,46 fte. Op 1 januari 2025 is de vastgestelde personeelsformatie 381,46 fte. De formatie bij het beleidsteam Sociaal Domein is toegenomen door formatietoekenning vanuit de kadernota en met inzet van het innovatiebudget. Daarnaast zijn meerdere wensen uit het collegeprogramma gehonoreerd en formatief ingevuld. Er is geen sprake van over-formatie.
Het wordt steeds duidelijker dat de krapte op de arbeidsmarkt ook invloed heeft op het werven van nieuw personeel voor onze organisatie. Op verschillende vakgebieden en bij bepaalde functies is het steeds lastiger om gekwalificeerd personeel te krijgen. De komende jaren zullen we al onze creativiteit moeten gebruiken om deze uitdaging aan te gaan.
Opleidingen
Voor wat betreft opleiding en ontwikkeling worden, naast individuele trainingen/opleidingen, waar nodig ook organisatiebrede trainingen/opleidingen aangeboden. Volgens de landelijke richtlijnen is voor opleidingen 2% van de loonsom beschikbaar. Daarnaast helpt het organisatie ontwikkel-programma (OOP) bij het vertalen van de ontwikkeling van de organisatie naar gedrag en het aanleren van de vaardigheden. Dit kan gaan om trainingen, workshops of lezingen op het gebied van integriteit, digitale vaardigheden of projectmatig werken. In 2024 hebben we van het beschikbare budget van € 270.000 uiteindelijk € 40.000 niet benut.
Arbeidsomstandigheden
In 2024 zijn we gestart met de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) onder begeleiding van een extern bureau. Gedurende het jaar hebben we aan de hand van interviews, locatiebezoeken, analyses van rapportages en een enquête onder medewerkers alle benodigde informatie verzameld. Vervolgens zijn de arbeidsrisico’s in kaart gebracht, geëvalueerd en gewogen. Wij zijn nu in de laatste fase beland waarbij de rapportage en een plan van aanpak worden opgesteld. In 2025 gaan we starten met de uitvoering van het plan van aanpak.
Rechtspositie en Arbeidsvoorwaardenbeleid
De rechtspositionele en arbeidsvoorwaardelijke basis van onze medewerkers is neergelegd in de CAO sector Gemeenten en in het Personeelshandboek (lokale regelingen). De huidige CAO heeft een looptijd van 15 maanden tot en met 31 maart 2025.
Er is besloten om de secundaire arbeidsvoorwaarden voor de medewerkers te moderniseren. Dit leidt ertoe dat vanaf 1-1-2024 een hoger Individueel Keuzebudget (IKB) wordt opgebouwd (18%), de mogelijkheden voor uitruil in het IKB zijn uitgebreid (fiets en sport/cultuur) en dat de reiskosten voor woon-werkverkeer worden vergoed. Daarnaast heeft in 2024 een onderhoudsronde op het functieboek en functie-indeling plaatsgevonden en is de conversietabel aangepast naar onze gemeentegrootte.